A stylish and unique architect-designed house with annexe

The Courtyard and its annexe, Little Barn in Ewelme is an excellent family property offering flexible accommodation. The main house was designed by renowned architect, Ivor Jones in the 1960s; an era typified by innovative and exciting design. This flair and style are apparent throughout the property: winning the architect a coveted design award. Features of particular note include floor to ceiling windows in the majority of rooms which fill the house with natural light, whilst beautiful hardwood floors from the Far East have been laid throughout the majority of the ground floor.

On entering the house the reception hallway leads to all rooms. They comprise of a generously proportioned dual-aspect study with fitted cupboards, bookshelves and desk and a door leading to the dining/sitting room. The kitchen/breakfast room is generously proportioned, has floor to ceiling windows to one side and a door leading to the terrace. There is a good range of cupboards and units, and a large number of appliances, including a single oven, large Eurocave wine fridge, an oven with hob over, Miele dishwasher and Amana fridge/freezer. Double doors lead to the dining/sitting room which enjoy five sets of full height windows and take advantage of the lovely views of the garden, whilst a door gives access to it. There is a log burning stove and fitted shelves to one side. The ground floor accommodation is completed by a cloakroom utility area off the hallway. To the first floor- the principal bedroom is of generous proportions, is dual aspact and has fitted wardrobes. There are two further double bedrooms and a single bedroom. The first floor is completed by a recently updated bathroom and a separate shower room. Little Barn is a charming former stable house built in the 1800s which now provides excellent self contained accommodation. The sitting/dining room has a vaulted ceiling with exposed beams and a kitchen to one side. Doors opening onto a large balcony with views of the garden and village beyond. There is also a bathroom on this floor, whilst stairs to the lower ground floor lead to double and single bedrooms respectively and a door giving access to the garden.

The Courtyard at Ewelme was designed by the renowned architect Ivor Smith for his own family. The site is an orchard on the north side of the village street where the houses form a continuous edge. The Courtyard continues the character of the street and patter of its neighbours. The house has a square plan with its diagonal facing due south to make the most of the view. Following the precedent of Aalto’s apartments at Neue Vahr, the walls on the north-east and north-west sides are solid to protect from the cold and noise, whilst in contrast the facades to the south-east and south-west are more open towards the sun and view. The sun lights the house in different ways at different times of the year. The ground floor is arranged so the living room enjoys the sun throughout the day, the dining kitchen benefits in the morning and the study in the evening. Although these rooms have openness to the garden, the solidity of the columns gives a sense of enclosure. When required, the kitchen, living room and study can be shut off as separate rooms but at other times double floor from floor to ceiling give a more open plan. A great space for entertaining. On the first floor the main bedroom is at the south corner with two single rooms on each side; these have removable partitions between them so that the house can be changed from five bedrooms to four or three.

The house is organised on a tartan grid where the overall square is divided into spaces that are square, square and a half or double square, a discipline that gives a consistent scale to the whole. The narrow bands of the grid accommodate the columns, the fireplace, bookshelves and cupboards. Externally the pure geometrical form, a pavilion with a pyramidal roof and a colonnade on two sides gives the house a certain formality towards the garden.

In keeping with the rest of the street the house is made of a mellow red brick with timber windows and a slate roof. Internally the walls are fair faced brick painted white the ceilings are boarded, the hall is tiled and the rest of the ground floor is made of hardwood. The timber ceiling and floor give a homely warm feeling in contrast to the walls.

'The front door is celebrated by a generous flight of brick steps from a gravel courtyard. The house and studio work well; they fit in with the village and make the most of the sun and the garden, there is a sense of enclosure yet also openness, of privacy but also of welcome- simplicity is enhanced by the use of materials and by the quality of life. '

Reference Architecture an Inspiration - Ivor Smith

Outside

The Courtyard and Little Barn are in the heart of the village of Ewelme and both buildings take full advantage of its elevated position. There is a gravelled parking area to the front of The Courtyard which can accommodate up to three cars, whilst a brick pathway to the side leads to the gardens. Steps, through a lavender planted border, lead to a private raised terrace, edged with Box making an idyllic place to enjoy the views. Gently sloping lawns are edged with herbaceous borders and filled with mature plants and shrubs. There are two mature apple trees and a path leading to Little Barn.

Situation

Ewelme is a charming and historic village known for its many period buildings. It has a pub, community shop and coffee shop. A more comprehensive range of shops can be found at nearby Wallingford, including a Waitrose supermarket, and Oxford and Reading bothprovide a full range of shops, businesses and leisure amenities. The nearest rail station is at nearby Cholsey which provides a direct service to London, Paddington.

Directions

From Watlington, take the Britwell Road/B4009 towards the village of Britwell Salome, After approximately 2.4 miles continue through the village of Britwell Salome staying on the B4009, take the left hand turning on to Firebrass Hill continuing onto Cat Lane. At the end of Cat Lane turn right onto Parson’s Lane and you will find The Courtyard entrance almost immediately on your left

Read all

Other features

  • Unique individually designed architect property
  • Designed to maximise light coming into the house and views of the garden
  • Situated in the heart of this pretty village
  • Charming converted stable block, now a useful self contained annexe
  • Delightful gardens

Other details

  • Floorplan
  • Map & Street View
Map View Street View
Ref: PNG200003

Ewelme Wallingford Oxfordshire OX10

Guide Price
£1,250,000

Ref: PNG200003

Ewelme Wallingford Oxfordshire OX10

Guide Price
£1,250,000